Hundselar finns i olika material och kvalité

En hundsele kan användas för flera syften, och idag finns det mängder av olika varianter. Man brukar kunna dela upp selar i två huvudsakliga kategorier – spårsele samt dragsele, men sedan finns det dessutom selar som helt enkelt fungerar i utbyte mot hundhalsband.

Ett hundhalsband fungerar ok på flera hundar, men man bör veta att skador såsom whiplash kan drabba hundar om man drar för hårt i deras halsband. Det är heller inte särskilt härlig att bli dragen i halsen vilket kan göra att hundar drar ännu mer än nödvändigt i ett försök att komma undan sitt halsband. Med en sele blir det både enklare att styra sin hund och – framför allt – betydligt skönare för hunden.

Hundselar avsedda för spårning, så kallade spårselar, nyttjas när man tränar sin hund i spårning. Hundspårning är en mycket populär hundsport som engagerar många människor och hundar i Sverige. En spårsele till hund brukar bestå av en tjock rem som sträcker sig runt hundens bröstkorg samt en som löper över dess bringa. Kopplet brukar fästas i en ring på ryggen. När en hund spårar blir den otroligt entusiastisk och därför kan det vara bra att ha en spårlina till så att hunden kan löpa omkring relativt fritt.

Det finns dessutom behov av duktiga spårhundar inom polisen och i en del regioner genomför man spårhundsutbildningar. Dessa kan bistå polisen att få fast brottslingar på rymning eller narkotikabrottslingar.

En dragsele skiljer sig från en spårsele i det att den innefattar ytterligare remmar för högre komfort för hunden. Draghundar jobbar hårt och med viss tyngd så här är det än viktigare att man verkligen äger en hundsele som passar hunden utmärkt. En dragsele ser ut som en spårsele men har dessutom remmar som löper över hunderns rygg samt runt dess svansrot. Oftast finns haken för dragkopplet baktill, intill svansroten, men i en del fall fäster man istället vid hundens sidor.

Dragselar kan man använda till en rad skilda ändamål, allt från spann till släde, pulka och vagn, men även särskilda cyklar. Hundintresset är stort i Sverige och med det utvecklas allt fler sporter där hundar har en viktig roll. Att cykla omkring via somriga vägar, dragen av sin hund är en syn som inte kommer att vara allt för extraordinär inom en snar framtid. Det bästa är att hundarna älskar motionen minst lika mycket som den som får åka cykel där bak.

Hundselar används också till ledhundar som assisterar äldre och funktionshindrade människor i samhället.