Hundsele är skönare för hunden

En hundsele används istället för ett hundhalsband och innebär, till skillnad från vad många kanske antar, inte nödvändigtvis att hunden i fråga är för oregerlig för ett vanligt halsband. En hundsele är istället ett snällare sätt att dirigera sin hund ute än vad ett halsband är. Hundar kan också få nackskador av vanliga halsband som brukas inkorrekt.

Hundselar kan se ut på flera annorlunda vis och varierar självklart i både kvalité och pris. Vilken variant av hundsele man köper beror på vad den ska användas till och vilken typ av hund man har. Vill man ha en promenadsele till sin lilla chihuahua så köper man en annorlunda sele mot vad den som vill använda sig av en dragsele för sin dobermann gör.

Att gå ut och promenera med en hund i sele är inte nödvändigtvis lättare än att ha dem i halsband, hundar är rätt så starka också i kroppen, men eftersom en hundsele är så mycket bekvämare för hunden kan det hända att den känner sig mer belåten med en sele och för den skull drar mindre. En del hundar drar nämligen för att försöka ta sig loss från det obekväma halsbandet.

Spårning är en mycket populär sport bland hundägare, hundar gillar att spåra och lär sig lätt, vilket gör det till en kul sport för både hund samt ägare. En spårsele är bra att ha så att hunden har möjlighet att springa och spåra öppet i frånvaro av ett irriterande halsband runt halsen. Åt sin spårsele är det effektivt att ha en spårlina så att hunden kan löpa tämligen obehindrat när den spårar. En spårhund arbetar med full koncentration och ett rejält mått av iver, så hämmande halsband och för korta koppel är sällan uppskattade.

Dessutom finns det även dragselar som är snäppet mer avancerade än spårselar. En hund som ska dra en tyngd efter sig behöver schysst stöd för kroppen för att mildra dragningen och en skön sele som ej skaver. Det är mycket viktigt att tänka på att vara grundlig med hundens mått när man handlar en hundsele, särskilt en dragsele, med tanke på att den annars med lätthet klämmer, gör ont eller skaver. En kortpälsad hund behöver därutöver redigt med vaddering mellan remmar och päls.

Dragselar innehåller de klassiska remmarna om bröstkorg och över bringan, men samtidigt löper det även remma runt dess rygg och runtom dess svansrot, allt för att ge hunden så bra stöd som möjligt. Man kan låta sin hund dra en mängd olika objekt som slädar, skidor, pulkor, cyklar samt vagnar av olika slag. En hund är minsann en enastående kamrat när man beger sig ut på utflykt i det gröna, inte blott som följeslagare utan även som drag- och bärhjälp.

När man investerar i en hundsele så ska man såklart se till att den kommer att passa den hund man avser den för, sedan är det betydelsefullt att den är redigt vadderad och tillförlitlig nog åt ens fyrbente kamrat. De flesta selar innefattar skinn alternativt olika polyestermaterial och vilken som är bäst beror på ens behov. En bra sele kan hålla livet ut och brukar kosta några hundralappar. Det är en väldigt förståndig investering.

Om man bryr sig om sin hund, dess välbefinnande samt komfort så är enhundsele ett bra alternativ till obekväma och stundtals smärtsamma halsband. Om hunden drar i sin sele så behöver den tränas för ett strypkoppel kommer enbart att åtgärda problemet tillfälligt, snart tränar den upp sina hals- och nackmuskler och drar lika mycket med stryphalsbandet som med det vanliga. Dessutom kan man skada sin vän med ett halsband, vilket man inte gör med hjälp av en välsittande hundsele.