Ketos och LCHF dieten

Kom i form kvickt och lätt

LCHF är en engelsk förkortning som kan översättas till Lite kolhydrater och mycket fettvävnad. Det är en diet som har fått enormt mycket publicitet de senaste åren samt det finns enormt starka läger både för och gentemot denna diet. De som är för LCHF menar att man hittar formen snabbt, blir mer balanserad i humöret samt ork, därtill får goda värden på hälsokontroller.

Nejsägarna anser att det är vansinne att äta så mycket fett som man förespråkar i LCHF – särskilt det mättade fettet, och att risken för hjärt- samt kärlsjukdomar ökar – något de ännu inte – trots 20 års försök – har lyckats visa. Tvärtom får många bättre data på kolesterolet. Om kolesterolet är högt så är det det goda kolesterolet som ökat. Läs mer här

När man utesluter eller drastiskt minskar sitt intag av kolhydrater måste kroppen finna ett alternativt bränsle till glukosen om ju uteblir. Av fettet bildar kroppen istället ketoner samt kroppen försätts i ett tillstånd som heter ketos. I ketos ökar fettförbränningen markant samt man kan förlora mer fettmassa än före, trots att man fortfarande äter vanligt med energi.

Man kan gå loss på saker som kött, ägg, fisk, feta såser samt ovanjordgrönsaker samt inte behöver räkna kalorier, men ändå gå ned till lagom kroppsmassa. Är man underviktig brukar man istället gå upp i kroppsmassa så dieten passar allmän och leder till att man hamnar på en hälsosam normalvikt. Viktminskningen består enbart av minskat fett.

Bli av med sockerbegäret

En annan positiv bieffekt av att exkludera kolhydrater är att ett eventuellt sockerbegär alternativt – beroende försvinner. Det kan ta ett tag, allt från en vecka upp till en månad, men väl i balanserad ketos slipper man dessa vidriga cravings som blir så fantastiskt starka när man följer en klassisk kalorireducerad diet (som egentligen är kontrollerad svält vilket kroppen omgående bekämpar).

Man slipper gå sylten på LCHF, man äter 2-3 mål mat per dag tills man är lagom mätt, inte sprängfylld men absolut inte heller omätt. För vissa kan detta vara svårt att jämföra, man kanske har haft ett vridet attityd till mat samt mättnad under många år, men bara man stå sig ut så hittar man inom kort balansen.

Slipp kalkylera kalorier – ät tills du blir mätt med LCHF

Man kan givetvis förena LCHF samt kaloriräkning, särskilt om man blott har några estetiska kilon att bli av med, men man får inte förgå 1200 kcal per dag och 70 % av energin man tillför kroppen skall vara fett, annars kan kroppen inträda i svältläge samt prova hålla kvar fettet istället för att med ro släppa det ifrån sig.

En typisk LCHF-frukost består av bacon samt ägg, eller en enorm laddning grekisk yoghurt med en aning nötter eller frön på. Vill man så kan man krydda sin yoghurt med någon av Aromhusets kalori- och kolhydratsfria gräddaromer, de finns i smakerna blåbär, jordgubbe, melon, choklad och banan och gör yoghurten mer lik en smarrig efterrätt än en frukost. För sötma kan man använda sig av Stevia (en aning besk lakritsbismak) alternativt Sucralose (klart bäst i smaken – smkar socker för det är gjort av socker men 600 ggr sötare, droppflaska), som inte heller tillför kosten vare sig kalorier eller kolhydrater. Nämnda produkter från Aromhuset går att köpa på www.allt-fraktfritt.com.