Kolhydratdieter som LCHF och banti

Low Carb High Fat – LCHF

”LCHF är ingen bantningsmetod, utan en livsstil”, det är ofta kommentaren man får från denna diets anhängare när man pratar om LCHF som ett sätt att gå ned i kroppsmassa. Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat vilket på svenska blir En aning kolhydrater samt mycket fett. Igenom att drastiskt avvika ned på intaget av kolhydrater så måste kroppen att skapa ketoner för att framförallt förse hjärna med näring, dessa skapas av fettceller. Efter ett litet antal dagar på LCHF hamnar man i ett fettförbränningsläge som heter ketos, vilket innebära att ketoner är det huvudsakliga bränslet i kroppen, i antonym till innan då det var glukos (druvsocker).

När man äter i enlighet med LCHF äter man lite kolhydrater samt mycket fett och gör dieten till en livsstil som man är tänkt att annamma för resten av livet, även efter att man nått sin målvikt.

LCHP

LCHP liknar LCHF i det att man utesluter alternativt markant drar ner på kolhydraterna, men istället för att fylla på med fett så fyller man på med äggviteämne. Denna diet används mycket av folk som tränar och vill bygga muskler, eller de som vill bliva av med underhudsfettet. LCHP går bra att utöva under en viss tid, men kroppen behöver fett för att använda som bränsle samt en massa andra saker, så man skall inte gå på LCHP-diet allt för länge.

Dukan

Dukandieten är framtagen av fransmannen Pierre Dukan och innehåller fyra stadier. Dess grundidé baseras mycket på LCHP, man skall alltså äta mycket protein, men måttligt med fettvävnad och kolhydrater. I första stadiet, som kallas attack, ska man endast äta fettfritt äggviteämne. mat som fisk, nötkött, hönsbarn samt ägg går bra (dock bara en äggula per dag!), medan det mesta övrigt går bort. Strikt är det, men fasen varar blott i 3-10 dagar.

Atkins

Atkins är en annan doktor som blivit burgen på att dela med sig av sina tankar angående viktnedgång. Även här är det exakt kolhydraterna som synes som den största boven samt precis som Dukandieten utgör Atkinsdieten av fyra faser. Atkinsdieten har haft jätte genomslag världen över sedan den introducerades på 1960-talet. Det intressanta med Atkins är att det är en läkare som utformat metoden vetenskapligt med blodprover och annat på sina patienter under behandlingen.

Paleo/Stenålderskost

Paleodieten är ännu en variant av alla kolhydratreducerade dieter som är i ropet för tillfället. Här ligger skärpan på att man äter ca så som våra förfäder under stenåldern till, dvs mycket kött samt grönsaker, en aning frukt, nötter samt bär men inget av fralla, potatis, makaroner osv, och inga mjölkprodukter. Man äter så ”ren” mat som genomförbart, utan tillsatser. Många anser att detta är den mest hälsosamma dieten man kan använda sig av, medans andra menar att den inte är lika verkningsfull för viktminskning som mer kolhydratsstrikta dieter som LCHF eller Dukan. Läs mer här

Piffa till lågkolhydratsmaten samt -drycken med smaker!

Gemensamt allmän dessa dieter är ett lägre intag av kolhydrater än vad vi vanligt sett är bruk vid. I början kan man ha ont av omställningsbesvär som matthet huvudvärk och muskelsvaghet, men kroppen vänjer sig inom kort vid det nya bränslet (fett från maten och från kroppens överflödsfett) samt blir inom kort piggare samt starkare än innan. Man sliper jobbiga blodsockersvängningar samt lider man av diabetes kan man behöva minimera sitt insulin, somliga slutar t o m helt att använda insulin.

Den som anser det är tråkigt att bara inmundiga vatten kan smaksätta sitt kolsyrade vatten med Aromhusets bordsvattenaromer, helt fria från kolhydrater och kalorier. Man kan oxå testa kaffearomerna och gräddaromerna – som är supergoda i yoghurt! Aromhusets produkter beställer man enklast från www.allt-fraktfritt.com – kommer direkt i brevlådan.

Den som inte vill skippa sprit kan blanda Pernod och Ouzo (som innehåller en massa socker) med Prestige essenser samt Sucralose. Likörer går oxå att göra på essenser – även gräddlikör. Även. en aptitlig grogg går att mixa med aromhusets sockerfria Läskkoncentrat + kolsyrat vatten. Mycket godare än dom äckliga Zero läsken man handlar på burk. Det finns diabetiker som inte druckit en grogg på decenier för att den sockerfria köpeläsken är så avskyvärd – spriten förstärker dessutom den metalliknande smaken från sötningsmededlen. Aromhuset å andra sidan sötar sina läskkoncentrat med Sukralose – tillverkas av socker samt smakar som socker – men är 600 ggr sötare.

Sprit är ett fröjd och en njutning så inte alla kan eller vill låta bli det för att gå ner i kroppsmassa. Man ska då kunna följande: kroppen har 3 kostförbränningslägen: kolhydratförbränning (när det dagliga intaget av kolhydrater är över ett visst antal gram är viktminskning omöjlig), fettförbränning och spritförbränning. Man kan vara i perfekt ketos (fettförbränningsläge) men så fort man dricker alkohol går kroppen över i spritförbränningsläge (för alkohol är ett gift för kroppen och det skall förbrännas bort totalt).

Viktminskningen avstannar till spriten förbrukats (ett par cl per timme). Alla kolhydrater man intar accumuleras för att efteråt förbrännas – man kan hamna i kolhydratläge när kroppen gjort sig av med spriten. Har man druckit bira så innehåller denna 12% kolhydrater (stamvörtstyrka).

Torrt vin: (tillsätt ett litet antal droppar Sucralose om det är för torrt, smaka av tills det passar) samt starksprit, ev grogg på Aromhuset sockerfria läskkoncentrat, är vad som gäller om man ska njuta av alkohol utan att inta för mycket kolhydrater.

Rödviner är nära nog alltid torra. Vitt vin från Alsace är genomgående alltid torrt. Chardonnay är fylligt även när det är snustorrt. Brygger man eget vin kan man svälla det total-torrt. Bra att kunna om man är sugen på rödtjut.