Low Carb High Fat på olika LCHF-sätt

Idag, när LCHF och andra kolhydratreducerade dieter har blivit så fantastiskt populära, har tydliga förgreningar börjat bildas i konceptet. Dessförinnan stod alla kolhydratnobbare eniga mot mobben av alla de som visade tvivel, men nu förekommer det en fullkomlig del halvfanatiska grupper i LCHF oxå.

Fakir-LCHF

Detta är den mest extrema formen av LCHF för den består bara av just LCHF. Fakir går ut på att förtära inget kolhydrater vilket gör att man i stort sett utesluter allt bortom kött samt ägg. Inga mejeriprodukter, grönsaker, nötter eller bär är tillåtna. Fakir kan man köra ett tag, för att t ex gå ned i kroppsmassa snabbare alternativt ”deffa”. Det blir emellertid ganska enformigt och snart vill man lägga till lite mejeri samt grönt.

Strikt LCHF

Om man äter i enlighet med strikt LCHF så ligger kolhydratsgränsen vid 2 %. Äter man 2000 kalorier om dagen så får endast 10 gram av dessa vara från kolhydrater. Detta är en avancerad sak att nå samt vanligtvis finns det inte plats här för varken mejeriprodukter alternativt nötter utan bara någon grönsak.

Normal LCHF

Detta är den LCHF-variant som de flesta följer. Här ligger kolhydratsgränsen vid 5 % vilket för en genomsnittlig människa innebär 25 gram kolhydrater om dagen. Här finns plats för både någon mejeribaserad sås och grönsakstillbehör. Ibland oxå lite av någon LCHF sötsak.

Liberal LCHF

Här har vi den överst gränsen för vad som kan heta LCHF. Max 10 % av energiintaget får vara från kolhydrater vilket i praktiken innebära ungefär 50 gram kolhydrater vid en genomsnittlig kosthållning. Här kan man fläska på ganska bra med både mejeri, nötter och grönsaker samt utrymme finns för både godis och pizza, makaroner o dyl. (LCHF-recept ja!)

Vilken grad matchar Dig?

När man är totalt ny på detta med LCHF kan det kännas som en djungel och det endaste som absolut fungerar är att känna sig fram. Kroppar fungerar individuellt men att vara försiktig med kolhydrater funkar för i stort sett alla, blott på en aning annorlunda grad. Somliga går ner i kroppsmassa jättesnabbt, fastän de kör fri LCHF, andra måste nästan fakira för att få bort de sista envisa kilona.

Naturlig vs konstgjord LCHF

Ett övrigt mycket omdebatterat ämne i LCHF är det här med att använda sötningsmedel, glutamat och andra E-ämnen samt artificiella aromer.

Förena sidan menar att man äter i enlighet med LCHF för att det är så hälsosamt och artificiella ämnen rimmar dåligt med hälsa.
Andra sidan anser att en LCHF-diet kräver tillsatser för att man ska orka äta i enlighet med modellen för alltid, eljest är den för begränsande. Man vill ha sina Sucralose-droppar i kaffet alternativt sina smakessenser i frukostyoghurten. Man vill kunna baka sötsaker till fest samt inte sitta vid bjudningar utan chans att ta smaka allt gott. Njuta livets goda – för LCHF är i mycket ren lyxmat så varför inte göra det ännu godare. Läs mer här

Sucralosedroppar, kaffearomer, bordsvattenaromer och vispgräddearomer helt fria från kolhydrater och kalorier, men fullsprängda med fantastisk smak finns att köpa under varumärket Aromhuset från www.allt-fraktfritt.com