Målarsoda- en verkningsfull produkt för rengöring

Vattenfritt natriumkarbonat kallas även för målarsoda och är ett effektivt rengöringsmedel som fungerar mycket bra för olika typer av tvätt. Innan man till exempel vävsätter eller tapetserar kan målarsoda vara till enorm användbarhet. De väggar som inte kräver förarbete ska tvättas noga med målarsoda. För att effektivt tvätta av fett och smuts så måste svamp användas. Skölj den regelbundet med vatten.

Man behöver inte enbart nyttja målarsoda för att göra rent målade ytor. Natriumkarbonat är nämligen kraftfullt alkaliskt och kan bryta ner det ytskikt som finns på den gamla färgen. Det resulterar i att ytan blir matt och medför att ny färg alternativt tapet ges bra grepp. Målarsoda kan således användas som rengöring innan målning.

För övrigt kan målarsoda fungera bra åt att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att exempelvis processa trall. Förutom till grovrengöring används natriumkarbonat ofta i tillverkningsindustrier eftersom det innehåller ett starkt alkali. Glas- och tvåltillverkning är industrier där ämnet används flitigt.

Den kemiska formeln för natriumkarbonat är Na2CO3 och är ett av världens mest använda kemiska ämne på jorden. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativ laddad karbonat-jon (CO3).

Det är på inget vis farligt om ämnet råkar komma i kontakt med huden. Dock måste man vara noggrann med att inte få det i ögonen då det kan innebära irritation. Under förutsättning att koncentrationerna av natriumkarbonat är väldigt låga så är det heller inte farligt att förtära det.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men kan också produceras artificiell väg. De största naturliga fynden av natriumkarbonat finns i exempelvis USA, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika, Turkiet och Kina. I den konstgjorda processen av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) och ammoniak.

Natriumkarbonat är inte illaluktande och är effektivt åt att neutralisera många fläckar och lukt. Det passar bra för all variant av rengöring av tyngre smuts. Det kan upplevas en aning frätande så för den skull bör handskar samt skyddsglasögon användas.

Alternativ beteckning för målarsoda är tvättsoda, men oavsett vad det kallas så finns det oftast att handla i dagligvaruhandeln. Natriumkarbonat brukar gå under benämningen målarsoda i framförallt färgbutiker. De skilda fabrikaten av målarsoda som finns på marknaden är vanligtvis lätta att dosera och återförsluta. Hembryggning.se har ett jättesortiment målarsoda av livsmedelskvalitet. En vanlig sökning efter målarsoda på nätet är: målarsoda köpa
.

Natriumkarbonat kännetecknas som ett relativt grovt fördelat vitt pulver. Det används i pulverform åt tillverkning och räknas som ett kraftfullt alkali. Det används vanligtvis i glastillverkning, för kemisk bearbetning samt i tvåltillverkning.