Rasa i vikt genom att skippa kolhydraterna

För att hastigt och effektivt gå ner i vikt är det enkla sättet att skippa kolhydraterna, enligt Atkinsmetoden.

Den här vetskapen är dock ingen nyhet. Redan under tidigt 1900-tal var dieterna fattiga på kolhydrater eftersom man märkte att patienter med diabetes levde längre om man tog bort kolhydrater, d.v.s. socker ur kosten. Redan då hade man upptäckt att kolhydrater påverkade blodsockret samt vikten. Klicka här nu för mer info Det var i själva verket inte förrän på 1970-talet som det blev populärt att gå ner i vikt med stöd av lågfettkoster, vilket är tvärtemot Atkindietens principer.

Men tar man bort fett ur kosten måste det ju ersättas med något. Det är sällan den typen av ersättning blir fattig på kolhydrater. En kost som innehåller mindre kolhydrater är mestadels bättre för både vikten samt blodfetterna jämfört med en lågfettkost. Det har exempelvis noterats att frukost enligt lågfettkost som innehåller mycket kolhydrater bidrar till en höjning av insulinet. Det sliter på kroppens kärl, och är näppeligen hälsosamt i längden. Under de senaste åren har ny vetenskap visat att en föda som har mindre kolhydrater oftast är bättre för både vikten och blodfetterna jämfört med en lågfettkost.

Det som gäller för både snabba samt långsamma kolhydrater är att de omvandlas till socker i samma stund som de når tarmen. Det är tarmens enzymer som bidrar till den effekten. Det omvandlade sockret portioneras sedan ut i kroppen. Alla kolhydrater vi får i oss i kroppen omvandlas till socker. Hur snabbt sockret därefter går ut i blodet beror på vilken typ av kolhydrat som har ätits. För att sockret ska omvandlas till energi måste insulin produceras som i sin tur öppnar cellerna för sockret.

Det faktum att mindre kolhydrater leder till en bättre utgångspunkt för viktminskning är något som lockar massor människor att välja bort lågfettkost. För flera är det betydelsefullt att fort och effektivt uppnå en hälsosam vikt, och för det avseendet krävs en pålitlig diet. I enlighet med lågkolhydratkost såsom Atkinsdieten förbränns fettet som kroppen tar upp oerhört fort. Det beror på de låga nivåerna av det hormonella insulinet.

En stor styrka med lågkolhydratkost är att man vill äta mindre, och utan att vara i behov av att räkna kalorierna så äter de allra flesta överviktiga överlag mindre mat som är lågkolhydratkost. Socker och stärkelse kan medföra att hungern blir allt mer påfallande, och för den skull bör den typen av intag minskas. När kroppen väl får i sig lagom mängd kalorier så finns heller ingen orsak att räkna dem. Viktnedgången blir ett faktum, och därtill finns det goda chanser att behålla en önskvärd vikt med Atkinsdieten.

Det finns potential för de som äter lågkolhydratkost att förbränna 300 kalorier under vilande tillstånd mer än de som äter alternativ kost. Det motsvarar drygt en timmes påfrestande fysisks träning. Atkinsdieten kan således dagligen bringa ”extra träning” under tiden man vilar.

Sammanfattningsvis: Atkinsdieten reducerar hungern och medför att det inte blir utmanande att äta mindre. Därjämte ökar dieten fettförbränningen under sömnen. Atkinsdieten är den smarta vägen att gå ner i vikt och uppnå en sundare livsstil.