Så förhindrar du ID-kapning – gratis e-bok

ID-kapning är ett ökande problem i samhället. Att det har blivit allt vanligare beror främst på att vi i allt större omfattning lagrar vår information på nätet. Är vi inte tillräckligt försiktiga så kan enorm förödelse uppkomma. Det är självklart en enorm risk för de som bara använder ett enda lösenord för alla sina inloggningar. Det är ogenomtänkt och visar på att bekymret kring ID-kapning inte tas på allvar.

För att öka seriösiteten krävs givetvis en större medvetenhet om ID-kapning. Det är ett rejält problem och det drabbar inte endast andra. Det kan lika gärna hända dig nästa gång.

För att undfly att drabbas kan det nog hjälpa att försöka tänka som bedragarna och vilka möjligheter som finns. Ju större medvetenhet desto mer insikter om bedragarens tillvägagångssätt. Ett bedrägligt beteende kan ju faktiskt uppvisas på många olika sätt.

Att mista sitt kontokort för att sedan upptäcka att det blivit länsat därför att det inte spärrades i tid är en sak. Det handlar om en ganska tydlig vårdslöshet. Att sedan en markant del av samtliga butiker varken kräver ID eller PIN-kod vid köp är beklagligt. För att inte tala om vad en bedragare kan göra på nätet med kontokortets kortnummer.

Mer sofistikerade bedrägerier kan genomföras när bedragren dessutom kommer över mer detaljerad känslig information. Det kan till exempel bli fullt möjligt för bedragaren att teckna ett lån i offrets namn. Har offret en god kreditvärdighet kan det handla om ganska rejäla summor. Bedragren för vanligtvis över pengarna till flertalet skilda konton, i många led och via så kallade målvakter. Det är inte alls säkert att polisen lyckas klara upp brottet.

Och den som drabbas av en sådan långtgående kapning måste ha en god försäkring för att inte riskera att bli skuldsatt under mycket lång tid. Oftast erbjuder försäkringsbolagen konkreta försäkringar mot just ID-kapning.

Hur lyckas bedragren komma över privat information då? Som tidigare nämndes så är en vidöppen dörr på webben en enorm resurs för ID-kaparen. Men det finns dessutom mer klassiska förfaringssätt för ID-kaparen. Att exempelvis vittja brevlådor brukar kunna ge tämligen bra resultat.

En del bedragare lyckas också uträtta en justering av offrets adress, vilket medför att bedragaren i lugn och ro kan gå igenom offrets post i jakt på bruklig information. Inte sällan tar det flertalet dagar innan offret faktiskt upptäckt att det skett en adressändring. Det vore ju nämligen inte osannolikt om det inte skulle dyka upp någon post på några dagar.

Det finns en oerhört informativ bok i ämnet som heter ”Hur man skyddar sig mot ID-kapning”. Det är en kostnadsfri e-bok som finns tillgänglig via de flesta bibliotekens e-tjänster. Boken är full med annorlunda tänkbara scenarier som man kan råka ut för. Men framför allt innehåller boken upplysningar om sådant man bör tänka på för att motverka att bli utsatt för ID-kapning.

Boken är så pass betydelsefull att alla borde läsa den. Framför allt för att vidga medvetenheten kring ID-kapning och att insikten av att vara eftertänksam kan spridas vidare till andra personer. Det är viktigt för att på sikt öka tryggheten i samhället.