Skydda dig mot ID-kapning

På de flesta av landets bibliotek finns den kostnadsfria e-boken “Hur man skyddar sig mot ID-kapning” som är skriven av Gert Strand. Det innebär flexibel läsning direkt på skärmen om ett ämne som allt fler måste bli medvetna om.

Är vi inte redan nog medvetna om ID-kapning då? En del är enormt insatta och har koll på bedragarnas nya metoder, medan andra ens inte begriper vikten av att använda sig av flera lösenord på internet. Därtill utvecklas oavbrutet nya metoder för ID-kapning för att anpassas till den nya tekniken. Man kan säga att ID-kaparnas metoder förändras i liknande takt som tekniken. Det är hur som helst bättre att ha lite koll än ingen alls.

Det handlar i grund och botten om att man inte ska råka ut för omständigheter som kan affektera ens liv på ett förödande sätt. Det kan dessutom gälla näringsverksamheter. Oftast ligger skillnaden mellan privatpersoner samt näringsverksamheter i att vida bedrägerier orsakar personlig konkurs kontra företagskonkurs. Det sistnämnda är dåligt, men personlig konkurs kanske är värst. Dessutom kan en företagskonkurs i värsta fall innebära också personlig konkurs.

Vad gäller bedrägerier som riktas mot näringsverksamheter så tecknar oftast bedragarna diverse kreditkort i företagets namn. Massor av varor beställs sedan till enorma summor pengar som därnäst säljs vidare. Ett långtgående bedrägeri kan innebära att bedragarna startar upp filialer i företagets namn på andra orter och det kan lätt handla om miljonbelopp som bedragaren kommer över.

Vad gäller privatpersoner så kan bedragarna ansöka om banklån som offret till sin förvåning sedan får uppmaning att betala av. Bedragarna överför pengarna till konton som blir komplicerade att spåra och i värsta fall blir offret skuldsatt för resterande delen av livet. Om offret har en hög kreditvärdighet är det självfallet större risk att bedragaren lyckas erhålla ett lån på ett högre belopp.

På samma vis kan bedragren ansöka om SMS-lån till skyhöga räntor. Bedragaren kommer enkelt undan genom att införskaffa sig ett kontantkort för att enklare kunna utföra bedrägeriet. Säkerhetsfrågorna som kreditgivaren ställer är vanligtvis av sådan karaktär att bedragren med lätthet kan komma över svaret. Kreditgivaren kan exempelvis fråga vad man är för stjärntecken.

Ibland behövs ens inte identitetsuppgifter för att bedragren ska komma över pengar. Har man varit slarvig och förlorat sitt kontokort som man inte hunnit spärra i tid så kan bedragren redan ha tömt det på pengar. Det är nämligen så att många butiker varken ställer krav på ID eller PIN-kod vid köp.

På nätet har vi relativt mycket upplysning knuten till oss. En duktig bedragare kan ta reda på mycket, och när ID-kapningen väl är ett faktum kan bedragaren åstadkomma extremt mycket elände. Det är inte bara på internet som man bör vara försiktig. En ID-kapare kan också vittja brevlådor och komma över all möjlig tänkbar information som kan användas för bedrägliga syften.

Hur kan man göra för att förbättra sin personliga säkerhet på webben? Hur motverkar man att sin post inte kommer bort? Finns det någon försäkring som kan omfatta en eventuell ID-kapning? För att erhålla bra och utförliga svar på dessa frågor och många fler så rekommenderas att läsa ”Hur man skyddar sig mot ID-kapning”.