Viktigt att tänka på vad man äter när man går på Atkinsdieten

Atkinsmetoden är en strikt diet som kräver mycket disciplin och motivation. Givetvis finns det födoämnen som bör undvikas för att dieten ska bringa så goda resultat som möjligt. Grundtanken med Atkinsmetoden är att reducera kolhydraterna, och speciellt dra ner på de snabba kolhydraterna. Det innebär att det krävs ett rejält reducerat intag av socker och också fiberfattiga produkter som består av mycket vitt mjöl.

Omkring 50-75% av kroppens energibehov bör komma från protein och fett och det återstående energibehovet från intag av kolhydrater.

En otvetydig fördel är att det under de senaste åren har vuxit fram en utökad medvetenhet hos både konsumenter och producenter. Kanontips I mataffärerna finns följaktligen mer grovt bröd att hitta, och sockerhalten i till exempel yoghurt samt i juicer har blivit mindre. Födoämnen som innehåller mycket fibrer såsom grönsaker, frukt, linser, bönor och spannmål är förvisso bra i begränsade mängder men ska reduceras enligt Atkinsdieten. Det är viktigt att hålla koll dessa födoämnens olika GI-värden.

Det krävs ju en viss mängd protein inom Atkinsmetoden. Därför är det fördelaktigt att inta ändamålsenligt protein som framförallt finns i vilt kött, avokado och fisk.