Att brygga eget vin

Den som vill uppleva nya smaker och uppskattar vin ska otvivelaktigt testa att brygga själv. Vin kan framställas på diverse bär och frukter och därtill genom skiftande jästekniker och övriga faktorer. Mer Info HÄR Kryddor och örtlikörer

En otvetydig fördel med vinframställning hemma är att utvecklingen har vandrat framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder och utrustning. Det har aldrig någonsin varit så lätt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därtill vanligtvis billigare. Det i sin tur innebär andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är många som har gastronomisk glädje över att få nyttja vin i maten för att förhöja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken typ av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flera skilda sätt. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar förmodligen på många.

Det är viktigt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allting som ska användas och konrollera att all utrustning är ren samt fungerande. Det är aldrig roligt att märka att det saknas någonting när man väl ska komma igång. För att genomföra arbetsprocessen i rätt ordning är det bra att göra ett arbetsschema.

Därutöver medföljer normalt bruksanvisningar till diverse attiraljer som ska användas i processen. Dessa ska läsas mycket noggrant. Att vara bra rustad kan nämligen bespara många förargelser och fel.

Under bryggandets gång tillsätts skilda mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (alternativt ej följs). Skriv upp var gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka uppnå ett motsvarande utmärkt resultat – alternativt tvärtom, undgå fördärvade smaker.

Vad beträffar utrustningen så behöver den inte vara speciellt stor. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning som har tillhörande jäsrör. Det finns naturligtvis en mängd andra hjälpmedel och tillbehör och därutöver oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte särskilt komplicerat att brygga sitt första vin utifrån en färdig vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att testa att brygga med utgångspunkt från en färdig vinsats. Det genererar en god helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit aningen mer kunnig kan man börja testa att brygga vin på till exempel egenplockade bär alternativt frukter.