Fruktbehandling vid vinframställning

När man framställer vin är det relevant att frukter behandlas på korrekt sätt för bästa möjliga resultat. I boken Hemmaframställning av Vin ger Kjeld Erlandsen sina bästa råd. Erlandsen har mångårig erfarenhet av vinframställning och redogör noggrant och detaljerat hur man går till väga.

Han nämner hårda och saftiga frukter som äpplen päron och pumpa. Dessa frukter ska sköljas ordentligt i hett vatten och rensas från smuts eller liknande. Även stjälken och flugan måste rensas. Vad gäller äpplen så ska de inte vara skalade och kärnorna kan med fördel vara kvar. Allra enklast är att dela äpplen med hjälp av en äppeldelare som man kan inhandla i exempelvis järnhandeln. De hårda och saftiga frukterna lämnar inte mycket fruktrester och kräver jäsning på omkring 3-4 dygn.

Mjuka saftiga bär som till exempel körsbär och vinbär måste man sortera bort blad från, och om genomförbart även dåliga stjälkar. Bären ska därefter mosas i en bunke med hjälp av händerna eller en potatispress. Var grundlig med att inte demolera kärnorna från dessa bär. Kärnor från till exempel körsbär och plommon kan man efter silning samla in för att framställa Cherry brandy. De mjuka saftiga bären jäser på ungefär 2-4 dygn.

Rabarber tillhör en egenartad sort. De bör nämligen enbart användas i maj och juni. Vinet kan få en icke önskvärd besk smak om rabarberna är för gamla eller träiga. För att inte vinet ska bli ljusrött skollas stjälkar med hjälp av kokande vatten och skalas.

Stjälkarna ska delas i ca 3-4 cm långa bitar och därefter kokas i ¼ liter vatten per kg till dess de är möra. Saften ska därefter pressas ur i ett spann och till det tillsättas 2 gram vinkrita per kg rabarber som sedan får stå till nästa dag. Oxalsyran i rabarberna neutraliseras av kritan. Klicka här för mer info Utrustning för bryggning

När ungefär ett dygn har gått så hälls saften över i ett jäskärl. Man måste vara noga och varsam så att inte den vita bottensatsen som bildats följer med. Tillsätt socker och vatten enligt recept.

Till de torra friska bären hör bland annat nypon, rönnbär samt slånbär. P.g.a. dessa bärs aromrikedom och mindre saftinnehåll är de särskilt lämpliga för starkviner. Ifall man till exempel ska hantera större nypon från trädgården så tar man först bort stjälk och fluga. För att få bort de flesta kärnorna ska man klyva nyponet isär och sedan skölja med varmt vatten. Ifall det är för många kärnor blir vinet bittert. De mindre nyponen ska behandlas hela och vara frusna.

Också havtorn och slånbär ska behandlas hela och frusna. -6 – -8 grader är utmärkt frystemperatur.

Det finns dessutom torkade bär i form av exempelvis fläder, nypon och rönnbär. Dessa kan köpas i specialaffärer såsom i hembryggningsbutiker och i hälsokostbutiker. Naturligtvis har webben fått en betydande funktion då många beställer online.

När torkade bär behandlas häller man kokande vatten över dem och låter dem stå till kommande dag. På så sätt får bären svälla upp nästan 4 gånger sin torkade storlek. Följaktligen ska man se till att inte ha ett för litet spann eller krus. En god tumregel är att det kokande vattnet som hälls över bären ska vara dubbelt så mycket. Det brukar bli någonstans emellan 2-5 liter vatten.

När man brygger vin på exempelvis äppelmust ska man tänka på att det måste vara ofiltrerat. Det är nämligen så att viktiga ämnen går förlorade vid filtrering. Tänk på att musten bör jäsa ca 2-3 dagar innan man tillsätter socker.

Man kan inhandla koncentrerad äppelsaft på konservburkar som rymmer 1 kg vilket skänker cirka 10-12 liter äppelmust. För att brygga 25 liter vin krävs 2 burkar koncentrat. Koncentratet ska spädas ut till 15 liter och sedan tillsätter man förkultur. Innan man tillsätter den första tredjedelen med vatten och socker så ska satsen jäsa i 2-3 dagar.

Även vanlig fruktsaft kan användas. Dock bör man komma ihåg att ifall det är ordentligt söt saft ta reda på sockerinnehåller per liter. Det mäter man med fördel med hjälp av en oechslemätare. Om saften är koncentrerad så kan den endast användas utspädd. För 10 liter jäsande vin krävs 1 liter saft. All saft som är pastöriserad tar mycket längre tid att jäsa än jäsning av färska frukter.

Den som är ute efter ett pikant vin bör försöka att framställa vin med hjälp av maskrosor alternativt fläderblommor. Vad gäller maskrosorna så ska de gröna bladen avlägsnas och enbart de gula kronbladen ska vara kvar. Vad gäller fläderblommor så behandlas hela blomman inklusive stjälken, men dock avlägsnas stjälken så den blir åtskild.

Lägg i blommorna i en större gryta med 1 ½ liter kokande vatten. Helst att blommorna pressas ned. Blommorna måste kokas sakta under lock till dess de faller samman. Det brukar normalt ta drygt 3-5 minuter. Därnäst måste blommorna pressas redigt och hällas med vätskan i jäskärlet ihop med ½ burk koncentrerad äppelsaft per 10 liter vin eller 5 liter äppelmust. Tillsätt därefter socker och vatten enligt recept.