Hemmaframställning av vin – en bok som måste finnas i bokhyllan

Vad gäller vinproduktion för hemmabruk så har utvecklingen vandrat framåt. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men likaså jästekniker och annat som har med bryggprocesen att göra. Den som synnerligen vill fördjupa sig bör till exempel kolla upp boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt otaliga vinbryggare att nå exceptionellt resultat.

Hemmaframställning av vin är en väldigt uttömmande bok som börjar med att belysa att vin är en gemytlig hobby. Gemene man bör ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet samt årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens varierande steg.

I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest gripande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd annorlunda kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan lokalisera under skogsturen.

Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron samt plommon. Vad gäller prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd och blåbär. I skogen finns möjligheten att hitta otaliga vilda bär. Han nämner olika slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.

Mot bakgrund av dessa fåtal exempel med råvaror så inser man någorlunda fort att vin kan smaka oerhört annorlunda. Frukt och bär ska självfallet vara mogna och goda ifall de ska användas till vinframställning

I boken står det utförligt om den nödvändig utrustning som bör användas och det ges dessutom råd på kringutrustning som är utmärkt att ha. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, en gummitätning som har jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och komplement som kan vara nyttiga. Klicka här för mer info Vinsatser

En mycket given källa för dina förvärv av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig erfarenhet av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan till exempel handla aktivt kol från företaget, vilket är relevant för att rena vattnet från allehanda föroreningar. Ifall vattnet till bryggsatsen inte är nog rent finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.