Lär dig att simpelt brygga vin hemma

Att allt fler folk brygger sitt eget vin hemma märks inte minst på alla tillgängliga produkter för vinframställning. Det är en fängslande procedur som genererar möjlighet att experimentera och ta fram skilda sorter.

Det allra första steget är att planera processen, och att införskaffa ett lämpligt kärl. Reflektera även över vilken variant av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noga eftersom det ökar chansen till att erhålla ett gott resultat. Reflektera över vilka bär, frukter eller juice du vill använda dig av. Det är givetvis något som hör ihop med vilken typ av vin man tänker framställa. Det första man tänker på kanske dock är att göra vin på vindruvor, men det går att framställa vin på massor olika bär samt frukter.

Ifall man plockar bär för att tillämpa till vinbryggningen så är det relevant att ordna och rensa noggrant. Dåliga bär ska inte användas åt bryggningen, och kvistar bör rensas bort. Risken med att ha kvar kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket ger en ökad risk för mögel.

Mosa därefter bären och ha sedan i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som bör ingå beror helt o hållet på recept. Men åt 10 liter vin behövs 4,5 kg bär och 8 liter vatten.

I nästa del av processen krävs ett instrument som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig åt att mäta sockerhalten hos bären alternativt frukterna som används till framställningen. Mestadels brukar det stå på jästpaketen ett motsvarande värde på hur hög sockerhalten ska vara. Typiskt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var noggrann med att blanda.

Sedan är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Olika jästar hanteras annorlunda och på förpackningarna anges vanligtvis hur man ska göra. Anledningen till att det finns annorlunda sorters jäster är för att en del lämpar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än normalt.

När vin framställs sker skilda processer av jäsningar. Vid förjäsning ska kärlet stå i ca 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det krävs ytterligare ett kärl samt en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man genom silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak bör man krama ur den sista saften ur bären.

Mät med ochelemätaren igen för att kolla sockerhalten och ifall mer socker behöver tillsättas. Sedan får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Klicka Här för mer info Brännvin
Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men vanligtvis tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är färdig ska man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla och skaka om. Vinsvavlan hjälper till att konservera vinet. Häll i ytterligare en aning vinsvavla efter en månad och avvakta sedan en månad till innan upptappning av vinet.