Mängder av tips i Hemmaframställning av Vin

Både nybörjaren och den lite mer rutinerade hemmabryggaren av vin bör kolla upp boken Hemmaframställning av Vin. Den är fullproppad med mängder av goda tips och råd.

Vin är en fantastisk härlig dryck som kan avnjutas i många annorlunda sammanhang. Och annorlunda sorter passar annorlunda bra till annorlunda mat o.s.v. Det gör att det finns mycket att utröna vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att många har ett kraftfullt brinnande intresse för vin. Primärt att dricka vin, men givetvis också all typ av fakta om vin, som exempelvis druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att privatpersoner producerar sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både lättare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin rentav är ganska lätt är det alldeles för många som inte antar. Det är typiskt att människor har funderat på att börja brygga hemma men avstår därför att de antar att det är för komplicerat. Det är betydelsefullt att inte tillåta sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs aningen självtillit precis som inför allt övrigt vi tar för oss.

Många ser hemmaframställning av vin som en roande hobby. För en del har det inte funnits speciellt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Därutöver är det tilldragande att man kan spara ganska mycket slantar på att brygga eget vin.

Idag är det flera vinexperter som arbetar med att hela tiden utveckla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett övergripande mål som i princip gäller all form av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Exempelvis tillkommer ständigt många nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. Särskilt påverkar somliga nya vinjäster så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen. Besök Gin

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar också våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är även möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att börja att brygga eget vin hemma krävs en del viktig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta med jäsrör och en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att hitta ett bra recept att följa. Det är angeläget att följa det till punkt och pricka. Se även till att noga anteckna allting som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas därför att det ju faktiskt tar lång tid innan en sats blir klar. Och då vore det olyckligt om all tid gått till spillo på grund av någon simpel miss. Därutöver ska all utrustning kontrolleras noggrant före användning. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs samt förstörs.

För att få reda på mer kring allt som rör tillverkning av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt massor människor i närmare 30 år (den har utkommit i åtskilliga reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man ska nyttja vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor runt smaksättning och vinprovning.

Det bästa av allt är att boken bara finns några knapptryck bort. Den finns nämligen åtkomlig kostnadsfri som e-bok på landets alla bibliotek. Det innebär att du kan läsa den omedelbart på skärmen eller på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker genom ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på samtliga dina frågor om vinframställning.