Med järnsulfat mossa mår illa av så får du en finare gräsmatta

Det är så vanligt att klaga på mossa i trädgården och man kan ju fråga om samtliga de där tipsen som man får om mossbekämpning i trädgårdstidningar faktiskt funkar. Har man testat med mossriven alternativt med järnsulfat mossa mår dåligt av och inte sett någon skillnad så kan det bero på att man egentligen inte har så bra kontroll på hur mossan lever och fungerar.

Till skillnad från gräset så har mossan inte ett djupt rotsystem. Den ligger på ytan och är rätt lätt att få bort exempelvis med rivmaskin. Men ifall man bara river så kan man förvänta att mossan strax kommer igen för den är enveten och börjar växa redan vid 4 grader.

Ett välmående gräs med hjälp av järnsulfat mot mossan

När man väljer att processa med järnsulfat mossa inte klarar av så får man en ganska kvick effekt. Det är självklart angeläget att ha koll på järnsulfat mossa dosering så att man inte överdriver eller ger mattan för lite.

Man börjar på våren med att processa gräsmattan med flytande järnsulfat som man sprider med vanlig vattenkanna med spridarramp alternativt med en dunk som har en spraydel (ejektordunk) samt kopplas på vattenslangen.

Har man en stor gräsmatta så kan det vara klokt att skaffa mossa gti – eller blanda själv 200-250 g järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter samt införskaffa en ejektordunk – så att man lättare får tillgång till vatten och så att man får en automatisk blandningseffekt.

Det är smart att använda järnsulfat mot mossa av flertal anledningar. Gräset blir grönare av järnvitriol och dessutom så får man undan mördarsniglarna som ej gillar det här ämnet.

Bra teknik för applicering av järnsulfat på gräset

Med god teknik så blir det enklare att sköta gräset. Ifall du anser att det blir för invecklat att blanda järnsulfat med vatten och sedan gå omkring med en sedvanlig vattenkanna med spridarramp så kan du se på ejektordunkarna som gör jobbet enklare och som därtill minskar risken för pulver som flyger runt i luften och irriterar.

Järnsulfat, Spridarramp, ejektordunk samt andra tillbehör finns på allt-fraktfritt.se.

Hur lång tid tar det att få en riktigt förnäm gräsmatta?

Ifall du då våren kommer står och ser ut över en dyster gräsmatta så kanske du undrar hur lång tid det kommer att ta innan den blir fin igen. Ifall du använder dig av korrekt teknik och applicerar järnsulfat mossa inte tycker om och dessutom gödslar med naturligt gödsel så kan du allaredan till hösten se stor skillnad. Länk till mer detaljer

Tänk på att nyttja dig av bra teknik och eventuellt lägga ut ett tunt jordlager över gräset med fler frön för mer gräs. Detta är ett fint sätt att ge gräset en bättre chans mot mossan som har ett övertag då marken är utan näring.

Men lite tålamod får man ändå ha för det kan ta över två års tid att gå från en glädjelös gräsmatta till mattan som är riktigt grön samt bedårande. Fast det är bra att veta att man på en säsong kan se skillnad och det ger ju motivation till att fortgå med omvårdanden av gräsmattan.