Om vinbryggning och dess råvaror

Många har funnit hur fantastiskt det är att kombinera olika fruktrecept vid vinbryggning. Man kan prova i all oändlighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det ständigt gångbara frukter samt bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns även prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig åt vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär och mispel.

Den som gillar att vara ute på skogspromenad bör hålla utkik efter de otaliga sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte prova att brygga vin med blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp ska prova att brygga på rosenblad från välluktande rosor eller på maskrosor, fläderblommor samt lindblommor.

Det finns inte ständigt tid att brygga när vissa råvaror har sin skördetid. Således kan de alltid förvaras djupfrysta för senare hantering. En del råvaror ska rentav helst ha varit frysta i vilket fall före bryggning. Exempelvis, vilda nypon, slånbär och rönnbär.

Men när det inte jämt är säsong för frukt och bär kan man köpa djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare peng. Det är inte sällsynt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på bara några hekto.

Det är även ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns varierande sorters bärsafter i handeln att inhandla. Varudeklarationen bör noggrant läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns vissa safter som gör sig bättre som grundsafter. Exempelvis juice av äpple/svart vinbär alternativt äpple/druva. Den som brukar bevista musterier kan beakta att äppelmust är mycket bra att brygga vin på. Länk till Alkoholmätare

Vad gäller koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar genomgående vara relativt dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.