Redskap för tillverkning av eget vin

Det är nu för tiden ingalunda komplicerat att framställa sitt eget vin hemma. Massor av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller god kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara enorm. Det är gott nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning med ett jäsrör.

Den som använder sig av en färdig vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med ovanför nämnda utrustning. Det finns självfallet mängder av övriga hjälpmedel och komplement, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp många råd.

Kjeld betonar dessutom hur centralt det är med hygien. Alltsammans som kommer i bekantskap med vin och frukt måste vara fräscht. Tips: Mätare och mätinstrument övriga
All utrustning måste vara fri från matrester, fett samt diskmedel. Allting sådant kan skada jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet dåligt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är därtill två medel som är absolut ofarliga att nyttja.

För att erhålla bäst verkan bör rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en noggrann sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och övrigt helt å hållet. Det går även att tillämpa soda eller trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det innebär större svårigheter att spola av. Tänk även på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker utförligt) kan influera syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är viktigt. Rostfritt stål, emaljerade kärl samt kärl i plast går förträffligt. Tänk bara på att vara pedant med att kolla att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man bör undvika kärl som består av järn, zink, mässing eller koppar är för att dessa metaller kan ge missfärgning och bismak till vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas till vinet så är det självfallet en fördel att ha goda förutsättningar för att underlätta arbetet. En bra och slipad kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare eller ett pommesfrittesjärn fungerar utmärkt till päron. På så vis tar det inte alls lång tid att bearbeta 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan tillämpa skärredskap i form av elmaskiner och handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn alternativt mixer därför att det är verktyg som delar frukten alldeles för mycket.