Smidig och okomplicerad vinframställning

För att vin ska få kallas just vin måste det enligt EU:s definitioner produceras av saften av pressade vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det massa speciella separerade processer av vinframställning.


Mer info: På denna sajten Munskydd, skyddshandskar & skyddsglasögon

De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ca 5000 fKr och har påträffats i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och därnäst även till Italien samt södra Frankrike. Till slut skulle samtliga de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som givetvis även spridits till återstående världen.

Idag har vinframställningen förenklats på så vis att den kan förekomma i våra hushåll. Det är emellertid inte alltid hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin då folk tenderar att prova diverse olika bär, frukter samt juicer. Det skänker även tillfälle att lära sig nya och olika recept.

Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att vidga alkoholhalten. För vinframställning hemma köper man en vinsats som är ett helt ypperligt alternativ för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir mestadels utmärkt resultat och det enda man behöver göra är att följa de medföljande instruktionerna.

En av de främsta faktorerna för att lyckas med sin vinframställning är att vara noga med renlighet. Vinmäsken är nämligen känslig för föroreningar av varierande slag. Det kan handla om att somliga oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. För den skull är både hygien och ren utrustning mycket relevant.

Aktivt kol är en enormt bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det fungerar till att rena både vatten samt alkohol. Aktivt kol eliminerar genom absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då normal filtrering inte kan skilja vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.

Man bör beakta att varje vinsats man framställer tenderar att få sin egen prägel oavsett om man följer samma recept. Variationer brukar nästan alltid bli till, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på olika temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan tro. Ett förslag är att pröva skilda jäster till samma vinsats, och på så vis upptäcka skillnader.

Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av skilda varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade sortiment. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder genom sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.

Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser enormt rent. Den består av näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än vanligt. Med tanke på att jästen består av mindre socker resulterar det även i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns annorlunda sorters jäster är därför att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.