Spännande att brygga eget vin

Vin är en av favoritdryckerna hos flera människor. Det finns antika seder av framtagning av vin, och i nuvarande Iran har man hittat spår av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens traditioner spridits och anammats av övriga världen.

Det har därtill blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Många säger att det är ett utmärkt tillfälle att personligen ha chans att utröna skilda vinsmaker. Den som aldrig tidigare bryggt vin från grunden kan med fördel använda sig av en färdig vinsats. Ifall alla instruktioner följs noga så kommer även nybörjaren nå målet och erhålla ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare brukar dock vilja utgå från egna recept, eller rentav prova fram nya recept under processens gång. I enlighet med EU:s definitioner så tillåts vin i sedvanlig bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, bara kallas vin ifall vinmusten utgörs av pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver emellertid inte leva upp till de kraven, och det med fördel. Det ger möjlighet att pröva att tillverka vin på många varierande bär samt frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man bör tänka på före man sätter igång med hemmabryggningen är att kontrollera så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man ej råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan omvandla vinets smakkaraktär avsevärt. En annan väldigt betydande del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären eller frukterna är fräscht.

För att vara på den säkra sidan ska man rena sitt vatten med hjälp av aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol alternativt högtryckspressat format kol. Kolets duglighet att förädla beror på kvalitativa aspekter såsom kolets area i kvadratmeter per gram och porstruktur. Mer info: På denna sajten Korkapparater för vinkork och ölkapsyler

Filtrera vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen ska förekomma i rumsvärme. Aktivt kol finns att köpa genom Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och skapa vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen inte bör vara för små. Ett vattenlås ska vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det tenderar att blidas skum under jäsningen de första dagarna och ifall hinken inte är tillräckligt stor kommer mäsk ta sig ut via vattenlåset.

När förjäsningen är klar ska vinet omtappas till ett ytterligare jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska äga rum. Jäshinken ska nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är även en mycket central del av redskapen som används vid bryggning. Den används för att mäta upp sockerhalten i musten. Också ett mätglas ska finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml brukar vara tillräckligt.

Stundvis är det faktiskt inte enbart sockerhalten som genererar utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar därför utslaget annorlunda.

Ta alltid regelbundna prover med hjälp av oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en betydlig funktion under bryggningens gång. Ett tips är att dosera tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk sedan ner oechslemätaren för att läsa av värdet.

Registrera alla värden noggrant i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så sätt undviker man att bli förundrad över vinsmaken i slutändan. Men man ska naturligtvis inte enbart förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet då och då och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen måste vinet stå i jäskärlet i ungefär 2-4 veckor. Precis tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och filtrera ytterligare en gång.