Vin på bär och frukt

Att brygga sitt eget vin hemma har blivit betydligt enklare med tiden tack vare utvecklade vinsatser samt utrustning. Det är dock betydelsefullt att utförligt organisera sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från inledningen.

Inom den traditionella vinindustrin måste vindruvor användas för att det i enlighet med EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs i hemmet är det typiskt att brygga på diverse bär och frukter.

Om man använder sig av exempelvis bär så måste de först krossas och blandas ihop med vatten. Det är betydelsefullt att kärlet är noggrant rengjort inför förjäsning. Tänk på att sålla undan dåliga bär och rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förvanska den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör därjämte vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten bör vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Oftast får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Om vinet ligger i jäsning kan det finnas någorlunda mycket kolsyra i provet som måste bort för att mätvärdet ska bli bra. Det blir oftast fel densitet på provet när det är kolsyra. Fulstopp för påläggning med Högtrycksspruta

Genom att vispa vinet i ett litermått före provtagning kan man emellertid få undan en stor kvantitet av kolsyran. Tänk också på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som också påverkar densiteten.

När förjäsningen är färdig ska musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var grundlig med att inte få med något annat än bara vätska ned i jäskärlet. Krama ur den sista saften ur bären för att få mer smak. Vinet bör jäsa i drygt 2-4 veckor beroende på vilken typ av vinsats det är. Till exempel så påverkar jästtypen tiden.

Tappa därefter upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ytterligare en aning vinsvavla efter en månad och avvakta därefter en månad till innan upptappning av vinet.

Var noga med att skölja ur hinkar samt kärl utförligt efter bruk. Det ultimata är att nyttja oparfyrmerade rengöringsmedel om man inte vill löpa risk att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det bra att ha ett fat att placera skopor, mätglas samt oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i kontakt med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett oerhört sortiment som hjälper dig att nå målet. Företaget har specialiserat sig i synnerhet på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder också mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB säljer också aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som massor hemmabryggare använder sig av.